Докато украинското командване продължава да прехвърля сили към руската граница, Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Покровско направление всеки ден губят част от територията си. Само през последните няколко дни руските войски успяха да постигнат значителен напредък в Донбас, като окупираха по-голямата част от Новогродовка и превзеха още няколко населени места, пише "Рибар“.

Тежки боеве се водят на северния фланг в югоизточните покрайнини на Гродовка. В момента в тази област не са регистрирани значителни промени в конфигурацията на фронта. В същото време, югозападно от селището, части на руските въоръжени сили напредват към позициите на ВСУ в Красний Яр - в случай на превземане  на селото и окупация на Николаевка, около Гродовка ще се образува "полукотел“.

Ситуацията се развива най-активно в Новогродовка, където руските щурмови части са поели контрола над по-голямата част от територията на града, напредвайки по улица Парковая. Украинските медии съобщават, че ВСУ са започнали да се изтеглят от населеното място, но в северните покрайнини и на югозапад в района на машиностроителния завод  остава огнище на украинско присъствие.

Под контрола на украинските формирования остават и териконите на новогродовските мини № 1-3 - те са разположени на хълм и щурмът им може да изисква значителни усилия. Въпреки това, предвид общата дезорганизация на украинците в този участък от фронта, тази задача може да бъде изпълнена за относително кратко време, отбелязва Telegram каналът.

Днес руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село Орловка, което се намира източно от Новогродовка. В същото време, по данни на "Рибар“, селището е превзето преди почти две седмици, когато руските войски успяха да настъпят по цялата линия на съприкосновение.

На южния фланг руските войски уверено настъпват както към Селидово, така и към Карловския язовир. Военнослужещи от руските въоръжени сили се бият в района на мина Котляревская - в момента поне производствените помещения са под контрола на руските части, ситуацията при терикона е обвита в "мъглата на войната ".

Руските щурмовици също са се закрепили в покрайнините на съседна Михайловка, но със загубата на терикона задържането й ще бъде безсмислено за ВСУ. На югоизток руските войски превзеха село Мемрик, както и съседното село Калиново, откъдето се появи видео с издигане на знамето на 114-та мотострелкова бригада на една от сградите.

Украинските медии почти всеки ден се оплакват от тежкото положение на ВСУ на Покровското направление. А днес главнокомандващият ВСУ Александър Сирски направи подобно изявление, като призна, че опитът за отклоняване на част от формированията на въоръжените сили на Русия от този участък с настъплението в Курска област се е провалил.