Израелската разузнавателна служба Мосад е започнала да прилага в Ливан първата част от плана за взривяване на комуникационни устройства на групировката "Хизбула“ още през 2015 година, съобщава американският вестник The Washington Post.

Идеята за операцията с пейджърите е конкретизирана през 2022 година и реализацията на плана е започнала повече от година преди атаката на ХАМАС на 7 октомври.

Изданието се основава на интервюта с израелски, арабски и американски служители по сигурността, политици и дипломати, както и ливански служители и хора, близки до "Хизбула“.

Била е разработена специална оферта за бойци на "Хизбула“, за която се твърди, че е от известна тайванска компания. Пейджърът Apollo AR924 е бил малко обемист, но идеален за бойна употреба. Той е водоустойчив и има по-голяма батерия, която може да издържа месеци с едно зареждане. Но основното предимство, според презентацията на устройството, е защитата от хакване. Лидерите на "Хизбула“ били толкова впечатлени, че закупили 5000 от пейджърите и започнали да ги раздават на бойци на средно ниво и помощен персонал през февруари.

Около 3000 служители и членове на "Хизбула“ бяха убити или осакатени, когато Мосад  активира дистанционно устройствата на 17 септември, според израелски, американски и служители от държави от Близкия Изток.

Първата част от плана започнала да се въвежда в Ливан от Мосад преди почти десет години, през 2015 години. Мобилните двупосочни радиостанции съдържали огромни батерии, скрити експлозиви и предавателна система, която е давала на Израел пълен достъп до комуникациите на "Хизбула“.

Според източници на изданието в продължение на девет години израелците са подслушвали "Хизбула“, запазвайки възможността да превърнат комуникационните им устройства в бомби. Но тогава се появила нова възможност - малък пейджър, оборудван с мощни експлозиви.

Устройствата не биха могли да бъдат произведени в Израел, САЩ или друг съюзник на израелската държава. Поради това през 2023 година групировката започна да получава оферти за закупуване на едро на пейджъри Apollo под тайванската марка на добре известна марка. Самата компания не е знаела за плана, твърдят източниците.

Офертата за продажба дошла от маркетингов пълномощник, свързан с Apollo. Жената, чиято самоличност и националност служители отказват да разкрият, е бивш търговски представител в Близкия Изток на тайванска фирма, която е създала собствена компания и е придобила лиценз за продажба на линия пейджъри с марката Apollo. Някъде през 2023 година тя предлага на "Хизбула“ сделка за един от продуктите, които нейната фирма продава: здравият и надежден AR924.

Както се оказа, действителното производство на устройствата е възложено на външни изпълнители и маркетинговият служител не е знаел за операцията и че пейджърите са физически сглобени в Израел под надзора на Мосад.

Компонентът на бомбата бил толкова внимателно скрит, че е било практически невъзможно да бъде открит дори ако устройството бъде разглобено. Израелски служители смятат, че "Хизбула“ е разглобила някои от пейджърите и може дори да ги е проверила с рентгенови системи.

Електронен сигнал от разузнавателна служба можела да предизвика едновременно взривяване на хиляди устройства. Но за да се осигурят максимални щети, експлозията е била причинена от специална процедура в две стъпки, необходима за преглед на защитени съобщения.

"Трябваше да натиснете два бутона, за да прочетете съобщението“, каза един служител. На практика това означаваше използването на двете ръце. Последвалата експлозия почти сигурно ще остави потребителите "ранени и в двете ръце“ и следователно "неспособни да се бият“, обяснява източник на изданието.