През 2017 година френски шпиони, заедно с агенти от Обединените арабски емирства (ОАЕ), са провели операция по хакване на мобилния телефон на основателя на Telegram Павел Дуров заради опасения, че "Ислямска държава“ използва приложението за незабавни съобщения за набиране на бойци, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

По-рано изданието съобщи, че през 2018 година френският президент Еманюел Макрон е предложил на Дуров да премести централата на компанията в Париж, но той е отказал.

"През 2017 година, година преди срещата с Макрон, френски шпиони се прицелиха в Дуров в съвместна операция с ОАЕ, при която неговият iPhone бе хакнат“, се казва в статията.

"Шпионската операция“, според изданието, е била под кодовото име "Пурпурна музика“. Съобщава се, че френските служби за сигурност са били изключително загрижени, че "Ислямска държава“ използва Telegram за набиране на бойци и планиране на терористични атаки.

Източник, близък до Дуров, разкри пред вестника, че в продължение на години компанията е игнорирала призовки и съдебни разпореждания, изпратени от правоприлагащите органи, за които се твърди, че са се натрупали на имейла на компанията. Според източника елетронната й поща рядко се проверява. Източникът не уточнява от кои страни са изпратени призовките и съдебните разпореждания.

Дуров бе задържан на парижкото летище "Льо Бурже“ на 24 август. Парижката прокуратура по-късно съобщи, че той е бил задържан за разпит като част от дело, открито на 8 юли срещу неназовано лице във връзка с подозрение за 12 престъпления.

Освен това френските власти разследват участието на Дуров в укриването на данни за незаконни дейности онлайн, включително предполагаемо разпространение на детска порнография и трафик на наркотици.