Пожар избухна на ферибот, плаващ от Гърция за Италия в петък с 288 души на борда. Най-малко 11 души от запалилия се в Йонийско море италиански ферибот Euroferry Olympia все още са в неизвестност. Властите все още не са ги открили на корабите, които са прибрали евакуираните пътници и членове на екипажа. Това съобщи в петък гръцкият телевизионен канал Open.

След първото преброяване на хората се оказа, че от корабите липсват 11 души. Уточнява се, че корабите с евакуираните ще пристигнат на пристанището на Корфу около 11:00 ч. местно време (съвпада с българското) и тогава ще бъде извършена щателна проверка и преброяване на всички, които са били в списъците на пътниците на ферибота. Пристанищната администрация на Корфу е подготвила да приеме евакуираните пътници, очакват ги екипи на бърза помощ и лекари от местните болници.

По актуализирани данни, получени от капитана на ферибота, на борда е имало 290 души (239 пътници и 51 членове на екипажа), както и 25 леки автомобила и 153 камиона. Спасителите съобщиха, че 278 души са били евакуирани на кораби, пътуващи към пристанището на Корфу, а един пътник е бил откаран с лодка в болница. Засега няма информация за още 11 души намиращи се на борда. Не е известно дали става дума за пътници или членове на екипажа. Телевизионният канал отбелязва, че пожарът е избухнал на една от палубите на кораба, където са се намирали автомобилите. Възможно е някой от шофьорите да е бил в тях.

Пo първоначална информация на ферибота е имало италиански и гръцки граждани

Euroferry Olympia, плаващ под италиански флаг, е отплавал от Игуменица, най-голямото пристанище в Западна Гърция, и се е отправил към италианското пристанище Бриндизи, на около девет часа път.

Пожарът, чиято причина засега остава неизвестна, е избухнал близо до остров Корфу в Йонийско море. Атмосферните условия в района са благоприятни.

Превод и редакция: Юлиян Марков