Германският канцлер Олаф Шолц говори какво могат да направят западните страни, за да прекратят бързо войната в Украйна. Предложението му се състои от четири стъпки, пише The Wall Street Journal.

"Първо, трябва да продължим да предоставяме подкрепа. На 1 февруари Съветът на ЕС реши да отпусне допълнителни 54 милиарда долара финансова помощ на Украйна през следващите четири години. Това трябва да бъде допълнено от още военна помощ", заяви той.

Канцлерът призова европейските си колеги да вземат необходимите бюджетни решения.

"Подобно на Съединените щати и други страни, Германия е готова да предостави на Киев дългосрочни ангажименти и споразумения за сигурност, така че Украйна да може да възпира и да се защитава срещу бъдещи руски атаки. Като силно индустриализирана страна и бъдещ член на ЕС, Украйна ще може да поддържа добре оборудвана, модерна армия, ако тя успее да отблъсне руската агресия. Тази перспектива повишава сигурността на всички нас", подчерта той.

Второ, Западът трябва да продължи да се движи стратегически от двете страни на Атлантика.

"(Руският президент Владимир) Путин се опитва да подкопае нашето единство и да настрои нашите граждани срещу подкрепата на Украйна“, подчерта канцлерът.

По думите му, други страни по света наблюдават отблизо, за да видят дали тези разделения могат да бъдат използвани и кампаниите за дезинформация могат да се наложат.

"Трябва да им докажем, че грешат, като убедим гражданите от двете страни на Атлантическия океан, че руска победа ще направи света много по-опасно място. Това също ще натовари нашите бюджети и ще застраши свободата и просперитета на всеки от нас", категоричен е канцлерът .

Той добави, че Западът ще се противопостави на всякакви опити НАТО да бъде въвлечен във война с Русия.

"Трето, ние не се виждаме в състояние на война с Русия и не търсим конфронтация с нея. Ще се противопоставим на всякакви опити за въвличане на Северноатлантическия пакт в агресивната война на Русия срещу Украйна", отбеляза Шолц.

Четвърто, заяви той, колективното възпиране и защита на НАТО трябва да бъде надеждно.

"Колкото по-скоро Путин разбере, че сме в това за дълго време, толкова по-скоро войната в Украйна ще приключи. Единственият начин, по който можем да допринесем за траен мир, е чрез нашата подкрепа, единство и решителност. Трябва да подкрепяме Украйна толкова дълго колкото е необходимо", подчерта Шолц.