Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли ключови точки от "плана за победа“ на Владимир Зеленски поради опасения от по-нататъшна ескалация на конфликта с Русия, пише BILD.

Федералният канцлер на Германия разкритикува плана на украинския президент вечерта на 17 октомври след срещата на върха на ЕС в Брюксел. Шолц смята за приоритет войната между Русия и Украйна да не се превърне във война между Русия и НАТО. Той заяви, че нищо няма да промени решението му да откаже на Киев доставката на крилати ракети Taurus. "Не мисля, че тези доставки са правилни и така ще си остане“, отсече Шолц.

Канцлерът също възнамерява да блокира бързата покана на Украйна за членство в НАТО. Той се позова на резолюциите от последната среща на върха на НАТО във Вашингтон, когато Аалиансът не беше склонен да изпрати покана (САЩ и Германия се противопоставиха). В резолюцията се подчертава, че покана за членство в НАТО може да има само след като всички съюзници се съгласят с това и са изпълнени всички условия за приемане. Тези условия включват реформи в областта на демокрацията, икономиката и сигурността.