"Украинският президент Владимир Зеленски обеща да започне обсъждане на законите за политическата част на Минските споразумения," каза германският канцлер Олаф Шолц, който пристигна на посещение в Украйна, цитира думите му украинското издание "Страна"

Шолц заяви това по време на съвместен брифинг за пресата с украинския президент.

"Президентът ме увери, че Украйна ще представи проекти на закони за специалния статут (на Донбас) и за (местни) избори“, каза Шолц.



Освен това Германия призовава за преки преговори между Киев и Москва, каза канцлерът Шолц.

В сряда Олаф Шолц заминава за Москва, където са предвидени разговори с Владимир Путин. Както каза самият канцлер, тази среща вече е "планирана и скоро ще се проведе". Според него във връзка с увеличаването на броя на руските войски на границата с Украйна е необходимо да се изпрати "двоен сигнал".

Съобщава се също, че на 12 февруари Шолц е провел телефонни разговори с френския президент Еманюел Макрон. Страните са обсъдили колективната сигурност в Европа и "Нормандския формат" за преговори за уреждане на конфликта в Украйна.

Освен това германският канцлер Олаф Шолц каза по-рано, че вижда "нарастващо подобрение" в ситуацията около Украйна. Според канцлера, въпреки факта, че "взаимните обвинения" остават в центъра на преговорите между западните страни и Русия, страните са успели да продължат напред, а самият той "лично е малко горд от постигнатия напредък".

Превод и редакция: Юлиян Марков