Германия е готова за конструктивен диалог с Русия и трябва да се опита да намери разбирателство в отношенията с нея, но в рамките на обща европейска външна политика. Това заяви в сряда германският канцлер Олаф Шолц, говорейки с първото изявление на правителството в Бундестага, предава ТАСС.

Според него Берлин е "готов за конструктивен диалог“. "С оглед на нашата история това важи и за отношенията на страната ни с Русия. Ние сме тези, които трябва да сме готови все повече да се опитваме да намерим разбирателство, да се опитаме да излезем от спиралата на ескалация – както се получава в рамките на Нормандския процес в последно време“, каза той.

"Това обаче не трябва да се разбира погрешно като германска "източна политика“. В обединена Европа "източната политика“ трябва да бъде само европейска“, добави канцлерът.

Шолц каза още, че Западът е много загрижен за ситуацията на украинската граница. По думите му тази тема ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС. "Важно е да заемем същата позиция с партньорите в ЕС и отвъд океана“, каза канцлерът. Той добави, че "всяко нарушение на границите ще струва скъпо“.

Напоследък НАТО предупреждава за възможно руско нахлуване на украинска територия. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече подобна информация празна и безпочвена ескалация на напрежението.

Превод и редакция: Иван Христов