Германия никога няма да се съгласи на капитулация на Украйна. Това увери канцлерът на ФРГ Олаф Шолц пред депутатите в Бундестага, съобщава германският вестник BILD.

Депутатът от партията "Левица“ Гезине Льоч припомни, че по време на предизборната кампания Олаф Шолц е бил представян като "канцлер на мира“, но сега Берлин доставя оръжия на Киев и дори позволява на военните му да атакуват цели по руска територия. Льоч попита Шолц дали Германия по този начин ще избегне превръщането си в страна в конфликта.

"Да, давам такава гаранция, подкрепям я като канцлер. От моя гледна точка, примирие, което ще доведе до капитулация на Украйна, е нещо, което ние като Германия никога не трябва да подкрепяме. И това не е абстрактен въпрос. Нелепото мирно предложение на Путин доказва това. Той заяви, че е готов на примирие, ако Украйна признае анексирането на завзетите територии и доброволно се откаже от тях. Това показва колко цинично разсъждават там. И също така показва, че целта на руския президент не е да прекрати своята агресивна война, а само да направи изявления за продължаване на войната. Няма да толерираме това“, отговори Шолц.