Германският канцлер Олаф Шолц смята за необходимо възможно най-скоро да започне дискусия за прекратяване на военния конфликт в Украйна. Той също така се изказа за участието на Русия в следващата "среща на върха за мир“ и отбеляза, че много западни страни биха искали да видят Руската федерация сред участниците в събитието.

"Вярвам, че сега е моментът, в който трябва да обсъдим как можем да излезем от тази ситуация на война и да постигнем мир по-бързо, отколкото изглежда сега“, заяви Шолц в интервю за телевизия ZDF.

Конференцията за руско-украинския конфликт се проведе на 15-16 юни в Швейцария без участието на Москва. Още една "среща на върха на мира“ се планира да се проведе преди края на 2024 г. в една от страните на Глобалния Юг. Украинският президент Володимир Зеленски заяви през август, че срещата на върха няма да е окончателна, ако Русия не вземе участие в нея.

Руският президент Владимир Путин заяви на пленарната сесия на Световния икономически форум във Владивосток, че Руската федерация е съгласна на преговори с Украйна, но на основата на споразуменията от Истанбул, постигнати през 2022 г. В същото време Путин отбеляза, че преди мирното уреждане е необходимо да се справят с "бандитите“ в района на Курск.