Компанията Укренерго съобщи в своя канал в Telegram, че без ток са останали 850 населени места в Украйна. Съответната публикация беше публикувана в канала на регулатора в Telegram.

"Поради лошото време, силни ветрове, мокър сняг и поледици 396 населени места останаха без електричество. <..> Поради военни действия и други причини 463 населени места също остават без електричество“, се казва в прессъобщението.

Преди това редица населени места останаха без електричество след експлозии на обекти от критичната енергийна инфраструктура.

Едновременно с това в Украйна времето се влоши сериозно, като според прогнозата за 8 януари "скоростта на вятъра ще достига 7-12 м/с, а в централните, източните и южните райони на места ще има пориви от 15-20 м/с. Температурата на въздуха през деня е -9. ..-14 °C. В централните и източните райони през деня -8...-13 °C, в района на Харков до -17 °C. В южната част -2...+3 °С, в Крим през деня въздухът ще се затопли до +13 °С“.

През следващата седмица времето в Украйна ще бъде мразовито, с виелици и снеговалежи в някои дни.

"Очаква се период на силни студове в почти цялата страна“, казва синоптик и добавя, че понякога през нощта термометърът ще пада до -20...-25 °C (с изключение на южните райони).

Според Укренерго през първата половина на 2023 г. почти 43% от основните енергийни мрежи на страната са били повредени. На този фон Съветът на ЕС съобщи, че Украйна е поискала удвояване на доставките на електроенергия за страната.