Всички жители на Русия са отговорни за агресията срещу Украйна. Това мнение се споделя от 76% от украинците, докато 20% от анкетираните не са съгласни с него, съобщава РБК-Украйна, като се позовава на данни от проучване на фондация "Демократични инициативи“ и Център "Разумков“.

В украинското общество има единомислие по този въпрос – само 4% нямат ясна позиция. В същото време, независимо от възрастта, респондентите до голяма степен са напълно съгласни с колективната отговорност на руските жители.

Освен това 64,5% са съгласни, че руското население тласка ръководството на страната им да продължи войната срещу Украйна.

На този етап от войната мнозинството от украинците (64%) са убедени, че руската агресия е била неизбежна след възстановяването на независимостта на Украйна, докато онези, които смятат, че това е можело и да не се случи, са в малцинство (18%).

Също така мнозинството от респондентите (59,5%) са убедени, че независимо от условията за прекратяване на настоящата война с Русия, в бъдеще Руската федерация отново ще нападне Украйна.

Според руския Левада център абсолютното мнозинство от жителите на Русия (75%) подкрепят войната с Украйна.

Според проучване на Левада център около 30% от руснаците очакват Путин да нанесе ядрен удар по Украйна.