Неотдавнашното посещение на китайския лидер Си Дзинпин в Русия предизвика много политически "шум“ в света. А след това в Русия долетя неговият подчинен, министърът на отбраната на Китайската народна република генерал-полковник Ли Шанфу. Което даде повод на всички да говорят за доставки на китайски оръжия и боеприпаси за Руската федерация. Порталът "АвтоВзгляд" посочи какви оръжейни системи могат да предложат китайците на руската страна за използване в зоната на бойните действия в Украйна.

Логично е да се ограничи списъкът на китайската военна техника, подходяща за използване от местни специалисти на бойното поле, до образци, които използват същите боеприпаси като руските им аналози. За да не зависи от доставките от Китай и на снаряди и ракети.

И така, сред бронираните машини, които има смисъл да се вземат в украинската кал, може да се посочи най-модерният китайски танк "Тип 99“ (ZTZ−99) - аналог на руския T−90. Освен това калибърът на оръдието му е същият като на руските танкове - 125 мм. Това китайско оръжие е техен собствен дизайн, а не клонинг на някакъв руски модел. Тоест, не е факт, че изстрелите за него са унифицирани с боеприпасите, произведени в Русия. Въпреки че китайските военни със сигурност биха били любопитни да тестват най-модерната си бойна машина в реални бойни условия.

Най-вероятният кандидат за доставки в Русия е друг танк от Китай: "Тип 96/Тип 96A“. По своите характеристики той може да се счита за аналог на най-модерните модификации на руските Т-72 или Т-80. А оръдието му е копие на руския 125 мм танк 2А46М. В Китай има около 2500 такива машини. Следователно, ако нещо се случи, източните "братя за цял живот“ може да споделят стотици такива танкове с Русия. Основното за Москва е да се русифицира менюто на цялата им електроника и да се адаптират символите на работните места на екипажа.

Китайската бойна машина на пехотата "Тип 04“ със сигурност ще се впише в редиците на руската армия. Това е пълен аналог на руската БМП-3. А кулата му със 100-мм оръдие като цяло е лицензно копие на руския прототип. Бяха произведени над 2000 от тези бронирани машини. Следователно организирането на доставката на "малък дял“ от Китай няма да бъде проблем.

В армията на КНР има и аналог на руския колесен БТР-82 - четириосният ZBL-08/ZSL-10. Разликата между тях е във въоръжението: куполът на единия е снабден с 30-мм автоматично оръдие ("копирано“ от руския 2А72), а на второто – 12,7-мм тежка картечница. За разлика от руското превозно средство, десантното отделение на "китайците“ е разположено в задната част, а не в центъра на бронетранспортьора, както руския аналог: това разположение е по-безопасно за десантиране на пехота.

Китайците също могат да предоставят на разположение на руската армия своята самоходна гаубица PLZ-07. Оборудван е с "руско“ оръдие с калибър 122 мм. Китайците също разполагат със солиден запас от тези самоходки - само в действащата армия надхвърлят 1000. А колко от тях са в складове, не се знае със сигурност.

Когато говорим за артилерия, не можем да не споменем реактивните системи за залпов огън (РСЗО) - както тези, които са на въоръжение в армията на КНР, така и тези, произведени за износ. Сред последните е бойната машина PR50 (Sandstorm). Той използва същите 122 мм боеприпаси като руския Град. Неговото шестосно шаси съдържа два "пакета“ с по 20 направляващи за ракети всеки, 40 снаряда транспортируеми боеприпаси и механизъм за презареждане. Бойните характеристики са сравними с руския 40-цевен аналог.

На въоръжение в китайската армия и е "братът“ на руската 300-мм реактивна система за залпов огън "Торнадо-С“ - наречена PHL-03. Освен това китайците твърдят, че може да стреля на по-голяма дистанция от тази на руския си прародител - 160 км срещу 120 км за Торнадо-С. Все още обаче никой не е тествал това твърдение в реални бойни условия. Отворени данни показват, че китайската армия разполага със 175 такива бойни машини.

Има още една китайска ракетна система, която може да бъде полезна за Русия в зоната на противовъздушната отбрана – РСЗО PHL-16 с блокови бойни модули. Когато е оборудван с 300 мм ракети (в пакети от 5 транспортно-пускови контейнера), той има почти същите бойни характеристики като вече споменатия PHL-03. Освен това тази бойна машина може да бъде оборудвана с пакети за четири 370-мм ракети с обсег на стрелба до 220 км. А като го оборудвате с контейнер със 760-мм ракета, получавате истински оперативно-тактически комплекс, подобен на руския "Искандер“ - с обсег на стрелба до 500 км.

"По този начин китайските другари могат напълно да задоволят нуждите на руските въоръжени сили от доста сериозна гама бойни машини“, отбелязва медията.