Американска военна подводница, която прилича на гигантски метален скат и в момента се разработва, премина първия си голям тест в морето, пише Business Insider.

Безпилотният прототип, уместно наречен Manta Ray, завърши "пълномащабно тестване във вода“ край бреговете на Южна Калифорния през февруари и март, разкри изследователското звено на Пентагона, Агенцията за напреднали изследователски проекти на отбраната (DARPA) в изявление на сряда.

Manta Ray, построен от отбранителния изпълнител Northrop Grumman, е безекипажна подвдница, тип дрон, която по същество може да функционира като торпедо или малка подводница, но може да служи и като мина.

Според DARPA, петгодишната програма Manta Ray се стреми да изгради "нов клас UUV с дълга продължителност, с голям обсег и с полезен товар“, които могат да работят в различни морски среди по света. В действителност не се уточняваше по-подробно функцията.

Тестовете по-рано тази година оцениха различните режими на задвижване и управление на Manta Ray - неговата плаваемост, витла и контролни повърхности - докато е потопен в морето.

"Нашето успешно, пълномащабно тестване на Manta Ray потвърждава готовността на машината да премине към операции в реалния свят, след като е бързо сглобено на полето от модулни подсекции“, казва в изявлението Кайл Уорнер, програмен мениджър на DARPA за Manta Ray.

"Комбинацията от модулно транспортиране през страната, сглобяване на място и последващо разгръщане демонстрира първа по рода си способност за изключително голям UUV“, добави той.

САЩ обаче не са единствените, които разработват морски дронове; USV и UUV се използват за провеждане на операции на фона на конфликти в Червено и Черно море.

Украйна разчита в голяма степен на USV, за да атакува руски военни кораби в Черно море. Киев беше доста успешен с този асиметричен стил на война, срещу който Москва не успя да се защити последователно.