Най-малко 36 души са загинали при "безпрецедентните" горски пожари, които бушуват на остров Мауи, като се очаква броят на жертвите да нарасне. Това са съобщили официални лица, цитирани от CNN.

Повечето от пожарите на Мауи, подхранвани отчасти от силните ветрове, свързани с урагана Дора, който бушува на стотици километри, все още не са овладени, е заявил кметът Ричард Бисен.

Повече от 100 души от Националната гвардия на САЩ са изпратени за да помогнат в усилията за овладяването на горските пожари, информират от Пентагона.

От 134  служители, 99 са от Националната гвардия и 35 от Националната въздушна гвардия, според данни на ген. Пат Райдър.

"Това включва подкрепа за връзка с Хавайската агенция за управление на извънредните ситуации, подкрепа за местните правоприлагащи органи и два хеликоптера CH-47 Chinook на Националната гвардия на армията в подкрепа на операциите за реагиране при горски пожари" е допълнил Райдър.

Три други хеликоптера от 25-та бойна авиационна бригада също са изпратени да помогнат, в допълнение към двата хеликоптера MH-60R Seahawk от 37-ма морска ударна ескадрила на военноморските сили. 

"Бреговата охрана е спасила 14 души, които са били ​​в океана, за да се спасят от огъня и дима на Мауи", е подчертал Райдър. 

Президентът Джо Байдън одобри декларация за бедствието, за да предостави повече федерална помощ на щата Хавай. Налице е широко разпространено опустошение, като жителите на град Лахайна съобщават, че домоветре им са унищожени и "напълно изгорени“. Близо 11 000 домакинства на Мауи продължават да са с прекъснато електрозахранване.