Украйна действително е получила разрешение от САЩ да използва американско оръжие за нанасяне на удари по руска територия.

Това заяви прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров в коментар за The Guardian. По думите му, Киев е започнал да получава положителни сигнали по дипломатически канали за ограниченото използване на американски оръжия в граничния район с Харковска област.

Решението позволява на Украйна да използва осигурени от САЩ ракетни системи HIMARS, за да нанесе удари по руските сили и командни и контролни центрове.

 "Това значително ще засили способността ни да противодействаме на руските опити за масово преминаване на границата“, заяви Никифоров, приветствайки решението на САЩ.

Съединените щати позволяват на украинската армия да използва американски системи за противовъздушна отбрана за унищожаване на цели над руска територия, ако те заплашват Украйна.

Както пише The Washington Post, цитирайки служител на Белия дом, Украйна "няма ограничения“ върху използването на системи за противовъздушна отбрана, предоставени от Съединените щати, за да свалят руски ракети или изтребители над руска територия, "ако те представляват заплаха за Украйна. "

В четвъртък (30 май) редица медии съобщиха, че администрацията на Байдън тайно е дала разрешение на Украйна да нанесе удари на руска територия с помощта на оръжия, предоставени от САЩ. Сега са разрешени удари близо до границите на Харковска област. Днес няколко други реномирани медии писаха за това, цитирайки свои източници.