Австрия напомни ясно, че отварянето на европейското морско и въздушно пространство за Румъния и България не представлява пълноправно членство в Шенгенското пространство и не е представила календар за изпълнение, съобщава Франс прес.

"Schengen Air" означава, че пътниците, идващи от Румъния и България, вече няма да бъдат подложени на паспортен контрол, различен от този на авиокомпанията на изхода за качване", обясниха от австрийското вътрешно министерство пред AFP, цитирани от Agerpres и Digi24.

Но "в момента няма реални преговори за присъединяване" и следователно "няма дата" за изпълнение, посочва министерството. Условията на Виена за "Шенген еър" са увеличаване на операциите на Frontex в България и още пари от Европейската комисия за солидна охрана на външните граници.

Министерството на вътрешните работи във Виена уточни по-рано пред австрийската агенция АПА, че иска и засилване на контрола по сухопътните граници и търсещите убежище, особено от Афганистан и Сирия, да бъдат поети от Румъния и България. Разясненията на Австрия идват, след като една след друга Румъния и България обявиха, че са постигнали споразумение с тази страна да се възползват от свободното движение в Шенгенското пространство на морско и въздушно ниво, като въпросът за сухопътните граници се отлага за по-късно.