Преговарящите от двете партии в Конгреса споряд седмици наред относно исканията на републиканците за затягане на граничната сигурност на САЩ, преди да разгледат настояванията на Белия дом за допълнително финансиране за Украйна. След като преговорите навлязоха в застой, лидерите на демократите и републиканците в Сената - Чък Шумър и Мич Макконъл - потвърдиха в съвместно изявление, че нов пакет от военна и финансова помощ за Украйна няма да бъде приет до края на 2023 година. Преговорите ще продължат през януари, след празниците.

Двупартийните преговори за сигурността на южната граница на САЩ отбелязват "окуражаващ напредък“, уверяват двамата американски законодатели в съвместния текст, публикуван на официалната интернет страница на представителите на Демократическата партия в Сената.Те отбелязват, че въпреки "сложните проблеми“, Сенатът ще търси начин за разрешаване на граничния въпрос, както и отпускането на помощ за Украйна, Израел и Тайван.

"Сенатът няма да остави тези предизвикателства за националната сигурност без отговор. Докато преговарящите работят по оставащите въпроси, ние се надяваме, че техните усилия ще позволят предприемането на бързи действия в началото на новата година“,става ясно от разпространения текст.

Шумър и Макконъл подчертават също, че преговарящите и Белият дом ще продължат да работят по споразумение до края на 2023 година.

Според британския вестник The Financial Times решението за отлагане на преговорите за следващия месец означава, че те може да съвпаднат с крайните срокове 19 януари и 2 февруари, определени от Конгреса, за да се избегне спирането на работата на различни правителствени агенции.