Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите-членки на ЕС (Корепер) прие Общата позиция на Съюза относно отварянето на първия клъстер в преговорите за членство на Албания, като по този начин даде възможност за провеждане на Междуправителствената конференция ЕС-Албания във вторник (15 октомври) в Люксембург, съобщи унгарското председателство на Европейския съюз, цитирано от македонския Канал 5.

Албания ще бъде първата сред страните кандидатки за членство, която ще започне преговори за присъединяване по ревизираната методология за разширяване, което ще бъде ключов момент за тази страна от Западните Балкани, се посочва в съобщението.

Първият набор от глави, Клъстерът на основните ценности, обхваща фундаменталните реформи, които ще проправят пътя за започване на преговори по другите клъстери.

Напредъкът след тези реформи ще определи и цялостното темпо на преговорите, подчертава унгарското председателство.

В съобщението се добавя още, че в очакване на решението на Корепер вчера в Будапеща се е състояла среща на премиерите на Унгария и Албания Виктор Орбан и Еди Рама, на която са обсъдили преговорите за присъединяване и са се договорили да продължат да укрепват двустранното сътрудничество.

Миналия месец Корепер реши Албания да започне преговори за членство с ЕС чрез клъстери, което на практика отделя страната от Македония по европейския й път. Досега двете страни вървят заедно като пакет към пълноправно членство в Съюза.