Предполагаем служител на руското разузнаване, обвинен от Съединените щати в контрабанда на електроника и боеприпаси с произход от САЩ в Русия, за да подпомогне войната й срещу Украйна, е екстрадиран от Естония, са съобщили от  Федералната прокуратура на САЩ, цитира Reuters.

Очаква се Вадим Конощенок да се яви първоначално пред федералния съд в Бруклин. Прокурорите са поискали той да бъде задържан в очакване на процеса.

48-годишният Конощенок е задържан от естонските власти през октомври 2022 г., докато се еопитвал да премине в Русия, носейки 35 вида полупроводници и електронни компоненти, някои от които са обект на експортен контрол от САЩ.

Той е заявил на други участници в престъпната сделка, че е начислявал 10% такса за търговия с контролирани артикули. "Не мога да направя по-малко. Санкции", цитират прокурорите.

Първоначално срещу Конощенок са повдигнати обвинения миналия септември, тъй като американските власти са се опитвали да засилят контрола върху износа и санкциите, предназначени да възпрепятстват военните усилия на Москва.

"Коношенок, руски гражданин и предполагаем член на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), е арестуван в Естония по заповед, издадена в Източния окръг на Ню Йорк и екстрадиран от Естония в Съединените щати на 13 юли 2023 г.“, се посочва в доклад на Министерството на правосъдието на САЩ.

Министерството на правосъдието отбеляза, че руският гражданин "е бил важен участник в схемата за предоставяне на секретна произведена в САЩ електроника и боеприпаси в подкрепа на военните усилия на Русия“. Те посочват, че Конощенок е нарушил експортния контрол на САЩ, икономическите санкции и други американски наказателни закони.

Според обвинителния акт подсъдимият е свързан с Sernia Engineering LLC и Sertal LLC, които американецът Munjust нарича московски компании, "свързани с ФСБ“. По време на проверката американските следователи са разкрили кореспонденцията на Коношченок, в която той  директно се нарича полковник от ФСБ и прикачва своя снимка в униформа на ФСБ.