Офицерът от отдела за планиране на бригада "Рубеж", майорът от Националната гвардия на Украйна Дмитрий Кожубенко отбелязва, че руските войски имат много голямо предимство както в системите за радиоелектронна борба, така и в безпилотните самолети.

Той каза това в ефира на телевизия "КИЕВ24“, отговаряйки на въпрос за оперативната обстановка в Източна Украйна, по-специално на Лиманско, Северско и Краматорско направления, както и информация за предполагаемото настъпление на руснаците в района на канала край Часовой Яр.

"Те се опитват да настъпят, доколкото знам, украинските сили за отбрана правят всичко възможно, за да не направят това, да не пресичат този канал, защото врагът хвърля много големи сили, за да осъществи тази маневра, която в бъдеще ще им позволи да развият настъпление, защото каналът е едно от препятствията, които трябва да преодолеят“, отбеляза Кожубенко.

Така че, подчерта той, руснаците все още не са преминали канала. "Да, имаше съобщения, че врагът преминава, но те бяха отхвърлени от нашата страна, така да се каже, на канала. И затова сега ситуацията е все още стабилна, но крайно тежка. Защото противникът хвърля много големи сили точно в посоката Лиман-Бахмут. И не само това. Противникът, за съжаление, разполага с голям брой резерви, щурмово месо за нападение, за да изпълни плановете си. Защото не се съобразяват със загубите. И има много примери за това“, казва офицерът.

Кожубенко заяи също, че в района на отбраната на бригада "Рубеж“ руснаците не използват техника за щурмове, а малки тактически групи.

"Те се приближават към нашите бойни формации на малки групи. Тези приближавания и напредвания се прикриват от въздуха. Това са FPV дронове, това са Мавик, които извършват десанти по нашите позиции. Е, и директно артилерия от различни калибри. За съжаление, поради факта, че противникът има много голямо предимство както в радиоелектронната борба, така и в безпилотните самолети, те успяват да се доближат до нашите позиции“, отбеляза той.

В същото време, подчерта военнослужещият, защитниците от бригада "Рубеж“ не дават възможност на руската армия да се закрепи на позиции, дори позиционните боеве да се водят директно в окопите. "Ние все още излизаме победители и държим позициите си“, казва Кожубенко.

Освен това той отбеляза, че има "много врагове“. "Те вероятно не броят своите щурмови групи, защото могат да изпратят една група, последвана веднага от втора група... И всички тези групи - те просто се унищожават: или на подходи, или вече в позиционни битки“, отбелязва офицерът.

На въпрос дали Русия мобилизира резервисти от специалните части, Кожубенко отбеляза, че в Русия все още има много голям брой немобилизирани специални сили.

"Това са хора, които са в специалния резерв на тяхното ръководство и командване и това се забелязва по това, че много се забелязва, когато мобилизират някой прост селянин или човек, който е пил под оградата и няма пари. Предложили са му много голяма сума за това, че ще отиде на война, и това е много забележимо, когато идват противници, които знаят как да воюват, които са воювали в Афганистан и Чечня“, отбеляза той.

Военнослужещият добави, че Русия има много голям брой ветерани, участвали в различни войни. "Русия е страна, която е била във война през цялата си история. И за съжаление, те имат много боен опит. И не са мобилизирали веднага всички, които са видели... По този начин те разтягат резервите си, за да могат или да попълнят на подразделенията на силите за специални операции или за да могат тези хора по-късно да обучават своите резервисти“, казва Кожубенко.