В началото на боевете в Курската област подразделенията на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са напредвали толкова бързо, че руснаците са ги бъркали за свои. Това разказва пред кореспондент на вестник BILD 38-годишен офицер от укранската армия, представен само с името Владимир.

По думите му на 6 август, първия ден от офанзивата в Курска област, ВСУ са напреднали толкова бързо, че руските военни са ги взели за свои. Според Владимир една от неговите части е заела втората линия на отбраната на руските сили още през първия ден. Скоро там пристигнали два руски военни камиона.

"Около 100 руски войници излязоха от камионите и се насочиха към нашата позиция. Те не знаеха, че тяхната втора линия вече е нашата първа. <..> Когато се приближиха на около 60 метра, нашите войници откриха огън“, разказва офицерът.

Вече на здрач руски танк се приближил до украинските войници. "Оръдието бе обърнато назад, танкът не бе готов за битка“, спомня си Владимир. Очевидно танкистите също не са знаели, че тази територия вече е контролирана от ВСУ. Танкът потеглил към гората, където украинците копаели окопи. Руският танкист се показал и ги попитал: "Момчета, къде е най-добре да паркирам?“. Украинците отговорили: "Излезте, вече сте паркирали. Ето така пленихме танка!“, разказва офицерът през смях.