Войната в Украйна ще продължи най-малко още две години, въпреки представения в сряда план за победа на държавния глава на страната Володимир Зеленски. Това подчерта пред германския вестник BILD пожелал да запази анонимност офицер от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).  

В сряда Зеленски представи своя план за победа във Върховната Рада с думите, че той ще помогне за прекратяване на войната през 2025 година. Слабостите в това отношение обаче вече са очевидни, пишат колумнистите на BILD Бьорн Щрицел и Даниел Белут:

▫Първата точка от плана включва поканата на Украйна в НАТО "точно сега“. Генералният секретар на Алианса Марк Рюте обаче заяви в сряда, че за да се случи това, Киев първо трябва да завърши реформите. Освен това е необходимо съгласието на проруските натовски страни като Унгария и Словакия. Това всъщност означава, че Рюте отхвърли първата точка на Зеленски.

▫Планът също така изисква от западните съюзници да позволят удари на дълбоко на руска територия, да разположат "всеобхватен пакет от неядрено стратегическо възпиране“ в Украйна, да доставят допълнителни системи за противовъздушна отбрана на Киев и да разширят санкциите срещу Москва. Но западните страни отдавна игнорират подобни молби, отбелязват журналистите на BILD.

▫"Това са добри цели, но ние зависим от западната помощ“, казва украинският офицер пред BILD. "Все още имаме твърде малко артилерийски снаряди на много части от фронта и все още ни липсват средства за защита срещу руски бомбардировки“, обясни той. Офицерът смята, че войната ще продължи поне още две години, преди Русия да изчерпи военната си техника.