Речникът "Колинс“ (Collins Dictionary) обяви съкращението от словосъчетанието "изкуствен интелект“ – ИИ, за дума на 2023 година, става ясно от съобщение на официалната му интернет страница.

Речникът поясни, че ИИ, което означава "моделиране на човешките умствени функции от компютърни програми“, се е превърнал в доминиращ дискурс на 2023 година. Лексикографите са поставиха ИИ начело на списъка, след като са анализирали медийни източници, включително социалните мрежи и са заключили, че употребата на термина се е "ускорила с много бързи темпове“.

Сред другите думи в списъка на "Колинс“ са "непо бебе“ (nepo baby), превърнала се в популярна фраза за описване на деца на известни личности, които са успели в професии, сходни с тези на родителите им. Сред най-популярните думи са и "дебанкиране“ (debanking), т.е. "лишаване на хора от банкови услуги“.

В краткия списък за нови думи се споменава "грийдфлейшън“ (Greedflation - от думите greed – алчност – и инфлация) – практиката компаниите да получават облаги по време на инфлационна криза. "Колинс“ отбеляза и новата дума "девфлуенция“ – това е, когато инфлуенсърите убеждават аудиторията си да избягва определени продукти.