Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин планират да проведат двустранни разговори на 15 ноември в Сан Франциско (САЩ, Калифорния) в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС), съобщава информационната агенция Kyodo, като се позовава на официални лица от Вашингтон.

По данни на медията подготовката за срещата е на финален етап. Пекин все още не е потвърдил официално участието на Си Дзинпин в срещата на върха.

Kyodo съобщава, че Байдън ще пристигне в Сан Франциско на 14 ноември, ден преди началото на срещата на върха. Ако китайският лидер отиде в САЩ, отбелязва агенцията, това ще бъде първото му посещение в страната от април 2017 г. Китай и САЩ планират да обсъдят възможни области на сътрудничество по глобални въпроси като изменението на климата, уточнява още агенцията. Освен това се подчертава, че американската страна възнамерява да поднови преговорите по въпросите на отбраната с Китай, за да минимизира рисковете от ескалация. Все още обаче не е ясно дали Байдън и Си Дзинпин ще засегнат тази тема по време на срещата си на 15 ноември.

По-рано администрацията на САЩ съобщи, че е постигнато принципно споразумение за провеждане на среща между американския лидер Джо Байдън и китайския президент Си Дзинпин в кулоарите на форума на АТИС.

Китайският външен министър Ван И на среща с американски политолози във Вашингтон на 29 октомври каза, че се работи по организирането на среща между Си Дзинпин и Байдън, но "пътят към Сан Франциско не може да бъде взет на автопилот“. По думите му Китай и САЩ трябва наистина да приложат консенсуса, постигнат от ръководителите на двете държави в кулоарите на срещата на Г-20 в Бали през ноември 2022 г.

Срещата на върха на АТИС ще се проведе в Сан Франциско на 15-18 ноември.