Трима действащи членове на морската пехота на САЩ, участвали в щурма на Капитолия от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп, ще бъдат изправени пред съда, съобщава вестник The New York Times.

Ефрейтор и двама сержанти бяха официално обвинени в сряда за незаконно проникване в Капитолия и нарушаване на реда, се пояснява в статията. Според съда на 6 януари, действайки заедно, те са влезли в Капитолия и са останали там 52 минути. Кумър, в кореспонденция, намерена в телефона му, твърди, че президентските избори в САЩ през 2020 г. са били фалшифицирани и признава, че очаква "втора гражданска война“. Записи от камерите за видеонаблюдение показват, че в Капитолия тримата войници са "вандалствали“.

Изданието не уточнява какво наказание може да понесат обвиняемите, тъй като те са активни военни и случаите им могат да бъдат отнесени до военните правосъдни органи. По-рано за участие в щурма на Капитолия бе обвинен само един действащ член на морската пехота, майор Кристофър Варнагирис, който според констатациите на съда е нападнал полицейски служител на Капитолия. Сред около 940-те осъдени за участие в събитията от 6 януари 2021 г. 118 са бивши военни.

На 6 януари 2021 г. поддръжници на 45-ия президент на Съединените щати Доналд Тръмп нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори, проведени през ноември 2020 г. Джо Байдън ги спечели. В хода на безредиците в сградата полицията застреля демонстрант. Освен това бяха регистрирани несвързани смъртни случаи на още няколко души. Полицейски служител на Капитолия почина след сблъсъците. Повече от 100 служители на реда бяха ранени.