Шведската прокуратура обвини климатичната активистка Грета Тунберг в неподчинение на правоприлагащите органи, след като се твърди, че е отказала да напусне климатичен протест в Малмьо през юни, пише CNN.

"Прокурорът повдигна обвинения срещу млада жена, която на 19 юни тази година участва в климатична демонстрация, която според прокуратурата е причинила прекъсване на движението в Малмьо“, се казва в изявлението. Жената "отказа да се подчини на полицейската команда да напусне местопроизшествието“, се добавя в него.

Въпреки че изявлението не идентифицира Тунберг по име, говорител на шведската прокуратура, Аника Колин, потвърди пред CNN, че споменатата жена е Тунберг.

"Престъпната квалификация е неподчинение на органите на реда. Според прокурора деянието е извършено умишлено“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Тунберг е изправен пред глоба или присъда до шест месеца затвор.

Обвиненията са свързани с участието на Тунберг в протест, организиран от активистката група Ta Tillbaka Framtiden, която блокира петролни танкери в част от пристанището на Малмьо.

"Днес, за трети пореден ден, млади активисти от @tatillbakaframtiden блокираха петролни танкери в петролното пристанище на Малмьо. Климатичната криза вече е въпрос на живот и смърт за безброй хора. Ние избираме да не бъдем странични наблюдатели и вместо това физически да спрем инфраструктурата за изкопаеми горива. Ние си връщаме бъдещето“, писа Тунберг в публикация в Instagram по време на протеста.

През януари Тунберг беше задържан от полицията по време на протест в село Люцерат, Германия, срещу разширяването на въглищна мина. Тя беше освободена по-късно същия ден.