Коалиция от 11 държави ще започне да обучава украински пилоти да управляват изтребители F-16 през август в Дания, а център за обучение ще бъде създаден в Румъния. Това са съобщили официални лица в кулоарите на Среща на върха на НАТО в Литва, предава  Reuters.

Членовете на НАТО Дания и Нидерландия ръководят международните усилия за обучение на пилоти, както и на помощен персонал, поддръжка на самолети и в крайна сметка осигуряване на доставка на F-16 на Украйна във войната й с Русия.

"Надяваме се, че ще можем да видим резултати в началото на следващата година“, е заявил изпълняващият длъжността министър на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен пред репортери след церемонията по подписването.

Досега никоя страна не се е ангажирала да изпрати F-16 в Украйна, въпреки че Полша и Словакия са доставили 27 МиГ-29, за да допълнят украинския флот от бойни самолети.

Киев, който започна контранастъпление срещу руските сили, многократно призовава западните страни да доставят самолети и да обучават своите пилоти да ги управляват, за да се противопостави успешно на господството на Москва във въздуха.

"Трябва да защитим нашето цивилно население, нашата инфраструктура, критични обекти, нашите училища, нашите университети. Ето защо за нас е много важно тази коалиция за изтребители да започне работа“, е заявил украинският министър на отбраната Олексий Резников пред репортери.

"Надявам се, аз съм оптимист,че след шест месеца ще видим резултати“, е допълнил той.

На срещата на върха, която трябва да приключи на 12 юли лидерите на НАТО се съгласиха, че бъдещето на Украйна е в рамките на Алианса, но не връчиха на Киев поканата или графика за присъединяване, към който страната се стреми.