Отбранителният концерн MBDA, чийто завод произвежда крилатите ракети с голям обсег Taurus, изчислява, че обучението на украинската армия за боравене с тази оръжейна система ще отнеме около три месеца, съобщава германският вестник BILD.

Според изданието, дори ракетите Taurus да бъдат доставени в Киев в близко бъдеще, проблемът ще бъде дългият период на обучение на украинските войници. "Украинците за първи път поискаха [Taurus] преди повече от четири месеца. Това време можеше да се използва за успешно завършване на обучението", казва Маркус Фабер, експерт по отбраната от Свободната демократическа партия (СвДП), която е и член на управляващата коалиция в Германия.

Вестникът подчертава, че "тъй като целевото програмиране на крилатите ракети ще трябва да се прави в Украйна, но е малко вероятно то да бъде ръководено от войници на Бундесвера по политически причини, вероятно ще мине още повече време, преди Въоръжените сили на Украйна да могат да ги използват, дори ако подготовката е оптимизирана“.

По-рано американският вестник The Wall Street Journal (WSJ) съобщи, че предаването на САЩ на тактически ракети ATACMS на Украйна може да убеди Берлин да достави на Киев крилати ракети Taurus. Берлин, както пише изданието, многократно подчертава, че предпочита да "следва Вашингтон“ в снабдяването на Киев с нови видове оръжия. Значението на крилатите ракети за Украйна, според WSJ, се е увеличило, след като доставките им от Обединеното кралство и Франция започнаха да намаляват.

Украйна отдавна иска от Германия да прехвърли крилати ракети Taurus, но канцлерът на ФРГ Олаф Шолц засега отговаря сдържано на призивите от Киев. Той многократно е заявявал, че всички стъпки по отношение на доставките на оръжия се координират с партньори, включително зад граница, и отбеляза, че приоритетът на Германия остава да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси. Властите в Берлин не бързат да вземат решение за доставка на ракети Taurus на Киев.

Преди 10 години бяха закупени около 600 Taurus за Бундесвера. Тези ракети се смятат за аналог на британските Storm Shadow, които вече бяха доставени в Украйна. Обсегът на действие на германо-шведските ракети обаче е малко по-голям - до 500 километра.