Броят на жертвите от горските пожари на Мауи в Хавай достигна 93, според уебсайта на окръг Мауи, което го прави най-смъртоносният горски пожар в САЩ от повече от век, като общият брой вероятно ще нарасне с разчистването на развалините, съобщава Reuters.

Ситуацията на острова от Хавайския архипелаг след продължителен пожар, който бушува няколко дни, може да бъде усетена от видео кадрите.

Пожарът затихна сам, след като вече нямаше какво повече да гори.

Мащабът на щетите стана по-ясен четири дни след като бързо развиващ се пожар изравни със земята историческия курортен град, заличавайки сгради и стопявайки автомобили.

Разходите за възстановяване на Лахайна се оценяват на 5,5 милиарда долара, според Федералната агенция за управление на извънредни ситуации (FEMA), с повече от 2200 повредени или унищожени структури и повече от 850 изгорени хектара.

Губернаторът на Хавайските острови Джош Грийн предупреди на пресконференция в събота следобед местно време, че броят на жертвите ще продължи да расте с времето. Кучетата към момента са покрили само 3% от района на търсене, заяви началникът на полицията в окръг Мауи Джон Пелетие.