В редиците на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) "започнаха да се правят предложения“ той да бъде изваден от избирателната листа за националните избори догодина и да бъде заменен с по-популярен политик, съобщава британският вестник Financial Times.

Според социологическия институт Forschungsgruppe Wahlen никой канцлер след Oбединението на Германия през 1990 година не е имал толкова нисък рейтинг на одобрение. Проучване на инситута от миналата седмица установи, че 77% смятат Шолц за "слаб лидер“, който не може да постигне своето.

Партията на Шолц смята, че на следващите избори той може да бъде заменен от друг, по-популярен кандидат - например министърът на отбраната Борис Писториус или Анке Релингер, премиерът на провинция Саарланд.

"В парията много хора посочват начина, по който (президентът на САЩ) Джо Байдън освободи място за Камала Харис и питат дали това може да създаде прецедент за нас“, казва един от  депутатите на ГСДП. "Като погледнете представянето му в анкетите, можете да разберете защо“, добави той.

Един възможен тласък за опозицията срещу Шолц като кандидат на изборите може да дойде от изборите на 22 септември в Бранденбург, федералната провинция, която ГСДП ръководи след Обединението насам без прекъсване.

Партията печели позиции в социологическите проучвания през последните дни, намалявайки разликата с "Алтернатива за Германия“, която сега е на първо място по популярност. Но ако нещо се обърка в деня на вота и ГСДП загуби властта, това ще бъде изключително лоша новина за Шолц.

Поддръжниците на канцлера казват, че обвиненията за слабо лидерство са несправедливи и омаловажават трудностите при управлението на съюз от три коалиционни партии с рязко различни идеологии.

Йенс Цимерман, депутат от ГСДП, вярва, че Шолц ще води партията на националните избори догодина и ще спечели, "защото негов опонент ще бъде Фридрих Мерц“. Личните рейтинги на Мерц остават упорито ниски, въпреки широко разпространеното недоволство от правителствените партии.

Едно от последните проучвания показа, че удовлетвореността от правителствената коалиция в Германия е спаднала до 16%, най-ниското ниво от началото на работата й в края на 2021 година.

Ако изборите за Бундестаг бяха следващата неделя, социалдемократите на Шолц можеха да получат 15% от гласовете, "Зелени“ - само 11%, най-ниският им резултат от април 2018 година, а Свободната демократическа партия (СвДП) с едва 4% изобщо нямаше да влезе в Бундестага.