Бившият държавен глава на САЩ Барак Обама изрази подкрепата си за президента Джо Байдън, след като той обяви решението си да се оттегли президентската надпревара, описвайки го като "патриот от най-висок клас“, съобщава вестник The Wall Street Journal.

"Знам, че Джо никога не се е отказвал от битка“, гласи изявление от кабинета на Барак и Мишел Обама. "За него да погледне политическия пейзаж и да реши, че трябва да предаде факела на нов кандидат, със сигурност е едно от най-трудните решения в живота му. Но знам, че той не би взел го взел, освен ако не вярваше, че е правилно за Америка. Това е свидетелство за любовта на Джо Байдън към родината — и исторически пример за истински държавен служител, който отново поставя интересите на американския народ пред своите собствени“, пише още Обама.

"Ще плаваме в неизследвани води през следващите дни“, продължава изявлението. "Но имам изключителна увереност, че лидерите на нашата партия ще успеят да създадат процес, от който да излезе изключителен кандидат. Вярвам, че визията на Джо Байдън за щедра, просперираща и обединена Америка, която предоставя възможности за всички, ще бъде напълно изложена на Демократическата конвенция през август. И очаквам всеки един от нас да е готов да пренесе това послание на надежда и напредък през ноември и след това“.