Анализаторите на проекта OSINT съобщиха за експлозия на междуконтиненталната ракета "Сармат" по време на изпитания на космодрума "Плесецк" в Русия. Данните са събрано от проекта MeNMyRC, цитиран от по-известните OSINT. MeNMyRC прави изводите си въз основа на сателитни снимки, на които се вижда голям кратер в "Плесецк", както и на данни от полети от американски шпионски самолети.

Както пише MeNMyRC, огромният кратер показва, че ракетата се е взривила в силоза, унищожавайки тестовия полигон. Пожарът в близост до полигона е бил засечен от спътниците NOAA-20 и SUOMI NPP, посочват анализаторите.

Американският разузнавателен самолет Boeing RC-135S Cobra Ball е излетял от базата на САЩ в Аляска, за да наблюдава изпитанията на "Сармат", уточнява MeNMyRC, като се позовава на данни на FlightRadar24.

Тя обаче не е регистрирала изстрелването, се посочва в публикацията. Според анализаторите това може да се обясни с факта, че взривът може да е настъпил не непосредствено по време на изстрелването, а например в процеса на зареждане с гориво.

Взривената ракета не е била оборудвана с ядрен заряд, пише каналът "Военен информатор", без да уточнява източника на информацията.

По-рано западните медии съобщиха за пет неуспешни изстрелвания на ракети "Сармат". Русия е тествала ракетата четири пъти през 2017 и 2018 г., пише CNBC. Според канала най-дългият изпитателен полет на "Сармат" е продължил малко повече от две минути: ракетата е прелетяла малко повече от 35 км, преди да загуби контрол и да се разбие. През февруари 2023 г. източници на CNN съобщават за още едно неуспешно изстрелване на "Сармат".

Единственото известно успешноизстрелване на ракетата се е състояло на 20 април 2022 г.