"Данните на изданието Forbes за това, че Русия е загубила 99 000 военнослужещи в битката за Часов Яр, са твърде преувеличени". Това е заявил говорителят на оперативно-стратегическата група войски "Хотица" Назар Волошин, предава УНИАН.

"Цифрата е близка до реалността в смисъл, че международните експерти и анализатори я приписват по цялата линия на съприкосновение за три месеца. Такава цифра би могла да бъде реалистична", е заявил той.

Според него, в зоната на отговорност на ОСУВ "Хортица" загубите на противника са: за април - над 24 хил. души, за май - почти 26 хил. души, за юни - почти 32 хил. души.

"Това означава, че общата цифра за трите месеца на настъпателните операции в района на Часов Яр и по протежение на цялата фронтова линия в източна посока е 82 хил. души. Има и други направления, може би цифрата ще достигне 90 хиляди. Няма да споря с експертите.

Но цифрата за Часов Яр е твърде висока. Там цифрата за цялото време на активната вражеска операция по унищожаването на микрорайона "Канал" е около 5 хил. души руски личен състав, които са били унищожени, заровени в десанти", е посочил Волошин.

По-рано Forbes съобщи, че руските войски са превзели микрорайона "Канал" в Часов Яр с цената на 99 000 убити и ранени войници. Пенсионираният генерал от австралийската армия Мик Райън подчерта, "въпреки че Русия е постигнала някои успехи, те са стрували много скъпо".