Въоръжените сили на Украйна са изтласкали руските войски от микрорайона "Канал" в град Часов Яр, който се намира западно от Бахмут в Донецка област. Това е съобщил говорителят на оперативно-стратегическата група войски (ОСГВ) "Хортица" Назар Волошин, предаде УНИАН.

Говорителят е припомнил, че в сутрешния доклад на Генералния щаб на ВСУ се посочва, че руските войски не са се отказали от намеренията си да пробият в района на Часов Яр в посока Краматорск.

По-рано Юлиан Рьопке, анализатор в германското издание Bild, заяви, че украинските въоръжени сили са контраатакували край Часов Яр в Донецка област и са изтласкали руските въоръжени сили от квартала "Канал". Анализаторът отбеляза, че украинските войници са провели успешна операция и са извели руснаците от жилищния квартал.

По думите му битката за Часов Яр продължава вече няколко месеца. Градът е разположен на хълмове, а освен това е отделен от руските сили чрез водния канал Северски Донец-Донбас. На изток зад канала се намира жилищният квартал "Канал" с жилищни сгради.

По-рано руската армия се опита да го заобиколи от фланговете и да го атакува директно. За известно време успяват да заемат разрушените сгради, но сега ВСУ контраатакува и изтласква руснаците оттам.