ОПЕК+ обсъжда отлагане на планираното увеличение на производството на петрол от октомври на фона на спад на цените до най-ниското ниво от девет месеца, съобщава Reuters, като се позовава на източници в организацията.

Миналата седмица ОПЕК+ реши да продължи изпълнението на плана за увеличаване на производството на петрол от октомври със 180 хиляди барела на ден, но нестабилността на пазара поради събитията в Либия и перспективата за слабо търсене увеличи опасенията в рамките на групата, пояснява един от събеседниците на агенцията.

Други източници отбелязват, че "има предложение за отлагане на увеличението“, а също така, че на този етап отлагането изглежда "много възможно“.

На свой ред събеседник на Интерфакс съобщава, че дискусиите за действията на организацията продължават и са възможни всякакви варианти.

В допълнение към официалните квоти на ОПЕК+ има и доброволни допълнителни намаления в осем страни, припомня агенцията.

Намалението от 2,2 милиона барела на ден, обявено миналия ноември, ще продължи до октомври 2024 година и след това постепенно ще се премахва на месечна база през цялата година. Страните-доброволци обаче (Русия, Саудитска Арабия, Алжир, Ирак, Кувейт, ОАЕ, Казахстан и Оман) подчертаха, че може да откажат увеличението или да го отменят в зависимост от ситуацията на пазара.