Саудитска Арабия обмисля да удължи доброволното си съкращаване на производството на петрол поне до пролетта на 2024 г., съобщава Financial Times.

В момента кралството произвежда около 9 милиона барела на ден, въпреки че максималният капацитет е 12 милиона барела. Доброволното ограничение от 1 милион барела е в сила от лятото на 2022 г.

Освен това ОПЕК+ обсъжда допълнително намаляване на добива с още 1 млн. барела, твърди източникът на FT. Този въпрос може да бъде повдигнат на заседанието на 26 ноември.

Причината е спадът на цените на петрола и недоволството в арабските страни от конфликта между Израел и Палестина, отбелязва изданието. Източници на FT подчертават, че все още не е взето решение дали да се удължат или увеличат производствените ограничения.

На последната среща през октомври ОПЕК+ реши да запази установените по-рано квоти за производство на петрол. Според заключителния документ на комисията страните-членки на алианса отново са подкрепили постигнатите през юни тази година споразумения за количествени ограничения на добива на петрол до края на 2024 г.