Резолюция на Съвета за сигурност на ООН, предложена от Съединените щати, призовава за "хуманитарни паузи" - не прекратяване на огъня - за да се позволи на отчаяно необходимата помощ да достигне до Газа, пише CNN.

Тя също така "(пре)потвърждава присъщото право на всички държави на индивидуална и колективна самоотбрана и също така потвърждава отново, че в отговор на терористични атаки държавите-членки трябва напълно да спазват всички свои задължения съгласно международното право, по-специално международното право за правата на човека , международното бежанско право и международното хуманитарно право“, според копие, получено от американския телевизионен канал.

Резолюцията приветства доставката на помощ, която е направена в Газа досега, и насърчава държавите-членки да подкрепят други усилия за помощ. Тя също така осъди нападението от 7 октомври в Израел и последвалото вземане на заложници от ХАМАС и призовава "всички страни да зачитат напълно и да спазват задълженията си съгласно международното право“.

Резолюцията ще бъде гласувана по-късно. Не е ясно дали ще бъде приета или ще бъде наложено вето от постоянен член на Съвета.

САЩ наложиха вето на резолюция, представена от Бразилия на 18 октомври, която също призоваваше за "хуманитарни паузи“, за да се даде възможност за доставка на помощ в обсадената Газа. Тя осъдждаше атаките на Хамас в Израел от 7 октомври и призоваше за освобождаването на заложниците. Тясъщо така призова всички страни да спазват международното право и да защитят живота на цивилни в контролираната от ХАМАС  Газа на фона на свирепо отмъщение от израелски военни самолети. Обяснявайки решението за вето, американският посланик Линда Томас-Грийнфийлд каза, че САЩ са "разочаровани, че тази резолюция не споменава правото на Израел на самоотбрана“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен използва фразата "хуманитарни паузи“ в забележки на заседание на Съвета за сигурност на ООН във вторник, докато очертаваше резолюцията на САЩ. Официални лица на САЩ публично отхвърлиха идеята за прекратяване на огъня и предложиха пълна подкрепа за това, което те нарекоха "императив“ Израел да се защити след бруталните атаки на Хамас по-рано този месец.