Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова ХАМАС да спре атаките си срещу Израел и да освободи заложниците, предава американският телевизионен канал CNN.

Португалецът също призова всички страни в конфликта да разрешат достъп на ООН за доставяне на хуманитарна помощ на палестинците, хванати в капан в Ивицата Газа.

Гутериш повтори, че само договореният мир и "отдавнашната визия за двудържавно решение“ може да донесат стабилност в региона.

Генералният секретар осъди "отвратителните атаки на ХАМАС и други срещу израелски градове и села в периферията на Ивицата Газа“. Макар да признава "законните оплаквания на палестинския народ“, нищо не може да оправдае актовете на терор, осакатяване, убийства и отвличания на цивилни, допълни Гутериш.

"Дълбоко съм разстроен от днешното съобщение, че Израел ще започне пълна обсада на Ивицата Газа, без да се допуска нищо – без електричество, храна или гориво“, подчерта генералният секретар.

ТАСС допълва, че в обръщението си Гутериш е призовал и израелските власти да спазват международното хуманитарно право в хода на боевете в Ивицата Газа.

"Въпреки че признавам законните опасения на Израел за сигурността, аз също напомням, че военните операции трябва да се провеждат в строго съответствие с международното хуманитарно право“, цитира агенцията думите му.