Правителствата трябва да се подготвят за по-екстремни метеорологични явления и рекордни температури през следващите месеци, предупреди Световната метеорологична организация във вторник, когато обяви началото на затоплящия феномен Ел Ниньо, пише CNN.

Ел Ниньо е естествен климатичен модел в тропическия Тихи океан, който води до по-високи от средните температури на морската повърхност и има голямо влияние върху времето по целия свят, засягайки милиарди хора.

"Настъпването на Ел Ниньо значително ще увеличи вероятността от счупване на температурни рекорди и предизвикване на по-екстремни горещини в много части на света и в океана“, заяви генералният секретар на СМО Петери Таалас.

Декларацията "е сигнал към правителствата по света да мобилизират подготовката за ограничаване на въздействието върху нашето здраве, нашите екосистеми и нашите икономики“.

За да спасят животи и поминък, правителствата трябва да създадат системи за ранно предупреждение и да се подготвят за нови разрушителни метеорологични явления тази година, заяви той.

Последните три години бяха едни от най-топлите в историята, дори със сестринската фаза на Ел Ниньо, Ла Ниня – която се характеризира с по-ниски от средните океански температури.

"Двоен удар“ от много силен Ел Ниньо и причинено от човека затопляне от изгарянето на изкопаеми горива е довел до превръщането на 2016 г. в най-горещата година в историята, според СМО, агенцията на ООН за времето, климата и водните ресурси.

Но първият Ел Ниньо, който ще се развие от седем години, наслоен върху причиненото от човека глобално отопление, може да доведе до счупване на топлинния рекорд от 2016-та през 2023-та или 2024-та г.

СМО смята, че има 90% вероятност Ел Ниньо да продължи през втората половина на 2023 г. с умерена сила.

Заедно с увеличеното затопляне на океана, събитията Ел Ниньо обикновено се свързват с увеличени валежи в части от Южна Южна Америка, Южните Съединени щати, Африканския рог и Централна Азия.

Но може също така да означава тежки суши, горещи вълни и горски пожари над Австралия, Индонезия, части от Южна Азия, Централна Америка и Северна Южна Америка.

Други въздействия включват опасни тропически циклони в Тихия океан и масовото изчезване на крехките коралови рифове.

В Индия, основна държава производител на ориз, Ел Ниньо може да отслаби мусоните, носещи валежите, на които страната разчита за напояване и отглеждане на растителни култури.