Независима международна комисия на ООН за разследване на нарушенията в Украйна е документирала нови доказателства, че руското правителство и неговите войски са извършили военни престъпления и са нарушили международното и хуманитарното право в контролираните от тях територии в страната, съобщава Укринформ.

Отбелязва се, че комисията е обезпокоена от постоянното използване на снаряди в райони с цивилни. Към 15 февруари 2024 година, според комисията, 8 898 души са били убити и 18 818 ранени в резултат на подобни нападения. Реалният брой вероятно е по-висок.

Комисията заключи, че боевете в Мариупол и обсадата на града в началото на войната са имали изключително сериозно въздействие върху цивилното население. Сателитните изображения показват пълното унищожаване на цели райони на града, включително 15 555 засегнати структури (831 разрушени, 5 877 тежко повредени и 8 847 умерено повредени), но действителните щети са много по-големи.

Жителите са разказаха за мъчителните страдания, които са претърпели по време на безмилостния обстрел и въздушните бомбардировки, довели до огромен брой загинали,  ранени и разрушения. Данните, получени от комисията, сочат, че в Мариупол са повредени или разрушени най-малко 58 медицински съоръжения и 11 електроцентрали.

В доклада се отбелязва, че неотдавнашни атаки в нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските въоръжени сили са довели до цивилни жертви, както и до унищожаване и щети на граждански съоръжения, включително тези под защита, като болници и обекти на културното наследство. В много случаи руските въоръжени сили не са взели възможни предпазни мерки, за да гарантират, че засегнатите съоръжения не са цивилни.

"Загрижени сме за мащаба, продължителността и тежестта на нарушенията и престъпленията, разследвани от комисията, както и за тяхното въздействие върху жертвите и засегнатите общности“, заяви председателят на комисията Ерик Мус.

Новите доказателства потвърждават предишните констатации на комисията, че практиката на изтезания срещу цивилни от руските власти в Украйна и Руската федерация е широко разпространена и систематична.

"В настоящия доклад комисията фокусира вниманието си върху случаите на изтезания на украински военнопленници и описа ужасяващото отношение към тях в няколко места за лишаване от свобода в Руската федерация. Свидетелствата на пострадалите показват цялата безпощадност и жестокост на това отношение, което е причинило на пострадалите силна болка и страдание по време на дългото задържане. Всичко това е извършено с явно незачитане на човешкото достойнство и е причинило дълготрайни физически и психически увреждания“, се посочва в доклада.

Разследването също така разкри допълнителни доказателства за незаконно прехвърляне на деца в контролирани от Русия територии.

Докладът документира случаи на изнасилване и друго сексуално насилие, извършено срещу жени и момичета при обстоятелства, които също представляват изтезание. Докладът също така описва случаи на сексуално изтезание и заплахи за изнасилване срещу мъже военнопленници.

"Комисията категорично осъжда всички нарушения и свързаните с тях престъпления. Настоящите констатации на комисията показват необходимостта от допълнителни разследвания, по-специално с цел да се установи дали някои от идентифицираните инциденти могат да бъдат приравнени на престъпления срещу човечеството“, се казва в доклада.

Комисията също така обявява незаконното завладяване от руските власти на културни ценности в контролираните от войските на Москва украински територии.

И накрая, комисията отново подчертава колко е важно да се гарантира, че престъпниците ще бъдат идентифицирани и изправени пред правосъдието. Изправянето на извършителите пред правосъдието е от решаващо значение, но също толкова важно е грижата за нуждите на жертвите. "Комисията също така подчертава значението на други аспекти на наказателното преследване, като търсене на истината, обезщетения и гаранции за неповторение“, се казва в документа.

Настоящият доклад представя заключенията на комисията по време на нейната работа в рамките на втория й мандат. Комисията ще представи доклада си пред Съвета на ООН по правата на човека в Женева в началото на следващата седмица.

Независимата международна комисия за разследване на нарушенията в Украйна бе създадена от Съвета на ООН по правата на човека през 2022 година, за да разследва всички предполагаеми нарушения на международното хуманитарно право, както и свързани престъпления в контекста на войната в Уккрайна. Комисията се състои от Ерик Мьозе (председател), Пабло де Грайф и Вринда Гроувър.