Общото събрание на ООН е приело резолюция, в която настоява Русия спешно да се оттегли от най-голямата атомна електроцентрала в Европа, предаде Sky News.

Общото събрание е изразило "сериозна загриженост относно несигурната ситуация с ядрената безопасност и сигурност" в централата, която според него трябва да бъде върната под контрола на Украйна.

Резолюцията е приета с 99 гласа "за", 9 "против", 60 държави се въздържат, а 25 държави не гласуват.

Към Русия са се присъединили Беларус, Куба, Еритрея, Мали, Никарагуа, Сирия, Бурунди и Северна Корея, които се противопоставят на резолюцията.

"Съществуват опасения за ядрена катастрофа, откакто руските войски поеха контрол над централата малко след нахлуването си в Украйна през февруари 2022 г."

АЕЦ "Запорожие", което разполага с шест ядрени реактора, се намира в контролирана от Русия територия в Югоизточна Украйна в близост до фронтовата линия и непрекъснато попада под кръстосан огън.

Международната агенция за атомна енергия неведнъж е изразявала тревога от прекъсването на електрозахранването на Запорожие, което е от решаващо значение за работата на централата.

Посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица е заявил, че последиците от евентуален инцидент "ще бъдат още по-катастрофални" от експлозията в Чернобилската централа през 1986 г.

Кислица е предупредил, че "ако просто стоим със скръстени ръце, този късмет няма да продължи вечно и инцидентът ще бъде неизбежен".

Заместник-посланикът на Русия в ООН Дмитрий Полянски е обвинил поддръжниците на резолюцията, че се опитват "да популяризират фалшивия западен разказ за източника на заплахите за ядрените съоръжения в Украйна".