Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подчерта изключителното значение на доставянето на хуманитарна помощ в ивицата Газа, като заяви, че те, "не са просто камиони - те са спасителен пояс", предаде CNN.

"Зад тези стени имаме два милиона души, които страдат изключително много“, e завил Гутериш на пресконференция, проведена от египетската страна на граничния пункт "Рафа". ""Те са разликата между живота и смъртта. За толкова много хора в Газа това, от което се нуждаем, е да ги накараме да се движат, да ги накараме да се преместят от другата страна на тази стена възможно най-бързо.“

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви по-рано, че е сключил сделка с египетския си колега, за да разреши първата серия от 20 камиона, превозващи хуманитарна помощ, да влязат в Газа. Но Обединените нации искат устойчив хуманитарен коридор, а не просто наплив от 20 камиона.

Според ООН 219 камиона чакат в момента на граничния пункт "Рафа" - 115, които принадлежат на Египетското общество на Червения полумесец и 104, които съдържат помощ, идваща от други страни.

Основната пречка пред отварянето на ГКПП е установяването на механизъм за проверка, който ще гарантира доставката и ще предотврати случайното й манипулиране, докато камионите се придвижват към Газа, е заявил говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик.

Създаването на механизъм за проверка се оказва много сложно, е допълнил Дюжарик. Израелците се стремят да наблюдават стоките, влизащи в Газа, но предизвикателствата са в определянето къде и как това може да се случи.

Основната помощ, която камионите трябва да превозят, включва гориво, вода, храна и лекарства. Останалите резерви от гориво ще стигнат само за още няколко дни и са от решаващо значение за захранването на генераторите в болниците.