Представител на ЕС твърди, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са се съгласили да намалят обема на доставките за Русия на някои стоки. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на източници.

По тяхна информация тази седмица Европейската комисия вече е информирала за това решение посланиците на страните от ЕС. Освен това Турция обмисля подобни мерки, но все още не е предоставила официални коментари.

На 21 септември Bloomberg съобщи, че ОАЕ проучват възможността за въвеждане на специален контрол върху износа на стоки с двойна употреба, които са обект на санкции от САЩ и ЕС.

ОАЕ поддържа списък със стоки и технологии, подлежащи на контрол върху износа, но той е ограничен предимно до нефтохимически продукти. Според източници на Bloomberg властите в страната възнамеряват да разширят този списък, като добавят 45 категории стоки с двойна употреба, които фигурират в подобни списъци в САЩ и ЕС. В резултат на това местните компании, които реекспортират допустими продукти, ще трябва да докажат, че са предназначени за граждански цели.

Bloomberg свързва намерението за разширяване на контрола върху износа с опасенията на Брюксел и Вашингтон, които оказват натиск върху Абу Даби заради предполагаемите доставки на санкционирани стоки за Москва, включително компютърни чипове и други електронни компоненти. Властите на западните страни смятат, че Русия използва стоки с двойна употреба, доставени от ОАЕ, за производството на оръжия, използвани в Украйна.