Доналд Тръмп се стреми да отстрани последния си съперник от надпреварата за Белия дом през 2024 г. във вторник с убедителна победа в Ню Хемпшир, която ще затвърди контрола му над партията, пише CNN.

"С всеки изминал ден Републиканската партия става все по-единна", заяви Тръмп пред поддръжници в Лакония в понеделник вечерта по време на последната предизборна среща в щата Орегон. "Започнахме с 13 (опоненти), а сега сме сведени до двама души и мисля, че един от тях ще изчезне вероятно още утре."

Кампанията на Ники Хейли е последната пречка пред Тръмп, ако не настъпят непредвидени обстоятелства, за сблъсъка на общите избори - реванш на сблъсъка през 2020 г. между Тръмп и президента Джо Байдън.

Демократите също гласуват на първичните си избори в Ню Хемпшир във вторник, но поради спор между национални и местни партийни служители, Байдън е първият действащ президент, който не се появява в изборната бюлетина, добавя ВВС.

В неделя надпреварата за републиканската номинация се стесни до само двама, след като губернаторът на Флорида Рон ДеСантис остана на второ място на изборите в Айова, а след това се отказа и подкрепи Тръмп.

Преди излизането на ДеСантис Тръмп вече имаше двуцифрена преднина в много от проучванията на общественото мнение, направени в Ню Хемпшир. Повечето проучвания сочат, че мнозинството от поддръжниците на губернатора на Флорида смятат Тръмп за следващата най-добра възможност.

Ново социологическо проучване, публикувано от университета "Съфолк" и вестник  Boston Globe във вторник сутринта, показва, че Тръмп има 19 пункта преднина пред Хейли - 57 % към 38 %. В Лакония, Ню Хемпшир, в понеделник вечерта Тръмп заяви, че кампанията му трябва "да спечели с голяма разлика", за да "изпрати сигнал, че не играем игри. Тази страна е отишла по дяволите."

"Ако искате губещ кандидат, който поставя Америка на последно място, гласувайте за Ники Хейли", добави той.

По време на предизборно събитие по-рано през деня 52-годишната Хейли заяви, че Тръмп е зает с наказателните и гражданските дела, които води. 

"Когато чуете Тръмп да говори - заяви тя, - за какво говори той? Той говори за вендета.

Хейли, която беше посланик на ООН по времето на президента Тръмп, добави: "Когато излезете да гласувате, ще решите: искате ли още от същото, или искате нещо ново?"

Говорейки на отделно събитие в Салем по-рано, Хейли призова избирателите да я подкрепят с аргумента, че според социологическите проучвания тя има по-големи шансове в общите избори срещу президента Байдън.