Някои от висшите командири на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са възразили открито срещу операцията в Курска област, съобщава изданието Politico, като се позовава на високопоставени военни на Киев, пожелали анонимност.

Отбелязва се, че президентът на страната Володимир Зеленски за първи път е повдигнал въпроса за настъпление в Руската федерация в началото на годината и е настоял за провеждането на такова.

Сред онези, които са се противопоставили на идеята, изданието споменава бившия главнокомандващ ВСУ генерал Валерий Залужни. Съобщава се, че възражението му срещу Курската операция е липсата на "втора стъпка“ след пробива на руската граница. Според един от източниците на редакцията Залужни не е получил ясен отговор от Зеленски по този въпрос и е определил провеждането на подобна операция като "хазарт“.

Освен Залужни срещу Курската операция се е обявил и командирът на 80-та десантно-щурмова бригада Емил Ишкулов, който бе уволнен през юли, допълва изданието. Източниците твърдят, че "Ишкулов се противопостави на операцията в Курска област, опасявайки се, че неговата бригада може да се окаже твърде уязвима на руска земя и че броят на жертвите може да нарасне рязко“.

Посочва се, че въпросът на Залужни за "втората стъпка“ след пробива на руската граница остава ключов, тъй като "и западните, и украинските скептици се опасяват, че силите на Киев може да се озоват вътре и да пострадат от деморализиращо отстъпление“.