Електронното издание на белградския ежедневник "Новости“ публикува изявление на говорителя на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, в което се подчертава, че Русия очаква "адекватен и категоричен отговор от ООН“ на "произвола на Прищина“, свързан с обявяването на руски служител на ЮНМИК за персона нон грата.

Захарова оцени, че обявяването на руския служител в ЮНМИК за персона нон грата представлява продължение на провокациите на Прищина с цел затягане на междуетническите отношения в региона, дискредитиране на ООН и конструктивната роля на Русия на Балканите. Тя осъди всеки опит за ограничаване на дейността или изтласкване на мисията на ООН от Косово "чрез предприемане на агресивни стъпки, които може да противоречат на духа и буквата на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН“.

"Желанието на косовските власти да се отърват от тези, които обективно могат да забележат разрушителната политика на Прищина, която се провежда в районите на провинцията, където живеят сърби, е очевидно“, цитира изданието думите на Захарова.

Тя призова ЮНМИК и КФОР да осигурят сигурността на Русия и други членове на мисията на ООН в рамките на техните компетенции съгласно резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

"Очакваме произволът на Прищина да срещне подходящ категоричен отговор от ръководството на ООН“, заключи Захарова.

Министърът на външните работи на Косово Доника Гервала Шварц обяви на 31 декември, че по искане на министър-председателя Албин Курти е решила да обяви руски служител в ЮНМИК за персона нон грата, заради "негови вредни дейности, нарушили сигурността на Косово“.

Превод и редакция: Тереза Герова