Новоназначеният председател на македонския екип в съвместната историческа комисия с България Ванчо Георгиев отказа да коментира "политическите изявления“ на Ангел Димитров, съгласно които новият състав на смесената комисия ще затегне още повече тона между Скопие и София.

"Няма да коментирам политическите изявления на съпредседателя на Комисията по исторически въпроси Ангел Димитров“, подчерта накратко Ванчо Георгиев пред македонската телевизия "Канал 5“.

Той припомни, че към настоящия момент поддържа контакти с българския си колега, за да уточнят дата за предстоящата среща, която първоначално трябваше да се състои миналата седмица, но бе отложена заради назначаването на новия състав на македонския екип.

 Това ще бъде първата среща на променения екип от македонски историци и ще бъде общо 32-ата от създаването й преди шест години. Досега комисията е успяла да приеме препоръки за съвместно честване на четири исторически личности и пет за учебници. Разговорите влязоха в задънена улици по темата за Средновековието, а по тази за Гоце Делчев изобщо не бе постигнат какъвто и да е било пробив.

Ръководителят на българския екип от историци Ангел Димитров очаква първата среща с македонските си колеги след няколко седмици. В интервю той призна, че не очаква нищо повече от новия екип македонски историци, освен да продължат със стария подход за тълкуване на миналото на Северна Македония. Още преди да седнат формално един срещу друг, Димитров посочи някои от българските червени линии.

"Сега новият състав на Комисията очевидно ще се движи по линията, начертана от новото правителство. Само ще им подчертая, че в България няма да намерят нито един историк, който да каже, че Самуил не е български владетел, нито ще намерят сериозен български историк, и то не само историк, но и от социалната сфера, който ще каже, че Гоце Делчев не е българин“, предупреди съпредседателят на историческата комисия.