Учени, изучаващи нов щам на маймунската шарка, разпространил се от Демократична република Конго, казват, че вирусът се променя по-бързо от очакваното, най-вече в региони, където експертите нямат финансиране и оборудване, за да го проследят правилно, съобщава Reuters.

Това означава, че има много неизвестни относно самия вирус, неговата тежест и начини на предаване, които затрудняват отговора на експертите, според учени от Африка, Европа и САЩ.

Вирусът mpox - или маймунска шарка, е проблем за общественото здраве в някои части на Африка от 1970 година, но не получи достатъчно глобално внимание, докато не се разпространи в международен план през 2022 година.

Новият щам на вируса - Ib, отново привлече световното внимание, след като СЗО обяви нова извънредна ситуация за здравето.

"Щамът е мутирала версия на клас I, форма на едра шарка, разпространявана чрез контакт със заразени животни, която е ендемична в Конго от десетилетия. Този вид шарка обикновено причинява грипоподобни симптоми и гнойни лезии, които могат да бъдат фатални“, се обяснява в статията.

Конго отчете повече от 18 000 случая със съмнение за маймунска шарка I и Ib и 615 смъртни случая тази година, според данни на СЗО. През последния месец е имало 222 потвърдени случая на вируса от Ib в четири африкански страни, както и по един случай в Швеция и Тайланд при хора с пътувания до Африка.

"Моето безпокойство е, че летим слепи в Африка“, казва експертът по инфекциозни болести Дими Огойна, който председателства спешния комитет на СЗО за маймунската шарка.

"Ние не разбираме ситуацията с огнището много добре и ако това не се промени ще ни бъде трудно да се справим с проблема по отношение на динамиката на предаване, тежестта на заболяването, рисковите фактори за заболяването. И аз съм притеснен от факта, че вирусът изглежда мутира и произвежда нови щамове“, подчерта Огойна.

Експертът добави, че на IIb в Нигерия бяха необходими пет или повече години, за да се развие и да стане достатъчно широко разпространен сред хорa, но Ib направи същото за по-малко от година.