Лай Чинг-те, новоизбраният президент на Тайван, изрази надежда за продължаване на силната подкрепа от страна на Съединените щати. Той се срещна с първата група американски законодатели, посетили Тайпе след изборите, пише Reuters.

Лай Чинг-те е представител на Демократичната прогресивна партия на Тайван и настоящ вицепрезидент, той ще встъпи в длъжност на 20 май. 

Китай, който смята Тайван за своя провинция, го приема за сепаратист и отказва да преговаря с него.

На среща с лидерите от Камарата на представителите на САЩ, представителя на републиканците Марио Диас-Баларт и представителя на демократите Ами Бера, Лай заяви, че демокрацията и свободата са основни споделени ценности със САЩ.

"Тайван е разположен в първата островна верига и стои на фронтовата линия на авторитарния експанзионизъм на Китай. Това превръща Тайван в изключително важно стратегическо място. Стабилността в Тайванския проток е изключително важна за регионалния и световния мир и просперитет", заяви Лай.

Лай добави, че ще продължи да защитава статуквото на мир и стабилност в Тайванския проток.

"Надявам се, че Съединените щати могат да продължат да подкрепят твърдо Тайван, да задълбочават двустранното сътрудничество и отношения и да работят с други демократични партньори за осигуряване на мир и просперитет в региона", заяви той.

"Надявам се също така, че двамата съпредседатели и нашите приятели в Конгреса на САЩ могат да продължат да подкрепят Тайван в укрепването на неговия капацитет за самоотбрана."

Диаз-Баларт сподели с Лай, че основното му послание е, че подкрепата на САЩ за Тайван е твърда, реална и "100% двупартийна".

"Бъдете сигурни, че имате подкрепата на Конгреса на Съединените щати", заяви той.

Правителството на Тайван отхвърля претенциите на Китай за суверенитет, заявявайки, че само народът на Тайван може да реши своето бъдеще.

Съединените щати са най-важният международен поддръжник на Тайван и продавач на оръжие, въпреки липсата на официални дипломатически връзки.

Китай неведнъж е предупреждавал Съединените щати да спрат подкрепата си за Тайван и въпросът е постоянен дразнител в китайско-американските отношения.